8 причини да ядем киноа

8 причини да ядем киноа

0 0000

Киноата е един от модерните продукти в съвременната кулинария, но полезните й качества са познати на нашите предшествениците от хилядолетия. Още от древността мъдрите инки наричали киноата “майката на всички зърна”, смятали растението за свещено и дарено им от боговете.

 

Испанските завоеватели опитали да унищожат всички насаждения с киноа, тъй като смятали, че тя дава сила на инките да се борят срещу колонизаторите. Така постепенно тази ценна култура била забравена, а интересът към нея се възобновил през 70-те година на ХХ в.

 

Оценявайки ценните качества на киноата, Организацията по прехрана и земеделие към ООН обявява 2013 година за Международна година на киноата.

 

Какви са причините тази древна култура да премине своето хилядолетно пътешествие през годините и да намери мястото си в съвременната кухня?

 

Вижте 8 причини защо да консумираме киноа

 

1. Киноата е вкусна – подходяща е както за солени, така и за сладки изкушения. Може да приготвите свежа салата, да я сервирате като гарнитура или да я добавите към хрупкавите си бисквити.

 

2. Приготвя се лесно – само 15 минути на слаб огън, в съотношение 1 част киноа към 2 части вода.

 

3. Укрепва тялото – киноата съдържа аминокиселината лизин, която спомага за усвояването на калция.

 

4. Отличен вариант за вегетарианците – съдържа повече минерални вещества и витамини от други подобни продукти и е с високо съдържание на растителен белтък.

 

5. Подходяща за всички, които се стремят към намаляване на теглото – засища задълго и подобрява работата на храносмилателната система.

 

6. Не съдържа глутен.

 

7. Съдържа калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, мед, цинк, селен, витамини от групата В, а също така и А, С, Е.

 

Киноата е шарена и забавна – освен често срещаната бяла киноа, може да опитате червена и черна, както и трицветна.