Растителният протеин - само за вегани и вегетарианци ли?

Растителният протеин - само за вегани и вегетарианци ли?

0 0000

Ако спазвате вегетариански стил на хранене или сте решили да изключите напълно животинските продукти от менюто си по желание,  има много белтъци от растителен произход, с които да замените животинските. Сериозна част от протеина за спортистите се произвежда от изолат на млечна суроватка. Но, ако не може да го консумирате поради здравословна причина, например лактозна непоносимост, на помощ идва растителният протеин.

 

Най-чест източник на този белтък е соята (също грахът, пшеницата линк, ориза, конопът). От нея се произвеждат най-различни варианти на растителния протеин: изолат, тофу, гранулатхапки.

 

Растителният протеин е много популярен сред веганите и вегетарианците, но това не значи, че месоядните трябва да го избягват. Той е не по-малко важен от животинския.  

 

Както знаем, протеинът е основен строителен материал за клетките на организма и консумацията му е задължителна. Той е нужен за формиране на мускулна тъкан, за хубава кожа и здрави кости. Но, ако преминете на такова хранене, трябва да следите за наличието на едно добро балансирано и богато на качествен растителен протеин ежедневно меню.

 

Растителните продукти съдържат ненаситени мазнини, които способстват за нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Работят против ракови заболявания, захарен диабет и не на последно място – грижат се за фигурата ни.

 

Увеличаването на растителни протеини в менюто ще ви донесе

 

  • ефективна борба с вътрешните мазнини
  • продължително усещане за ситост поради доброто си усвояване
  • добра скорост на метаболизма
  • плавно покачване на мускулна маса при контролирани силови упражнения

 

Текстурираният соев и пшеничен протеин – хапки и гранули – се произвежда от соев или пшеничен концентрат. Употребява се като заместител на пилешко, свинско, телешко. Често срещан е в индийската и японската кухня, а и не само: вегетариански кебапкюфтенца веджибезглутенови бисквитируло Стефани и др.